ponedjeljak, 1. prosinca 2014.

Društvena odgovornost industrije duhana ?



Adris grupa d.d. jedna je od vodećih hrvatskih i regionalnih kompanija.
Osim rada iznimnog poslovnog carstva Adris grupe d.d., zadnjih nekoliko godina se sve češće spominje i rad Zaklade Adris. Zaklada je utemeljena 2007.godine. U Adris grupi smatraju da su zaklade iznimno važan dio civilnog društva jer iskazuju svijest i odgovornost prema zajednici te promoviraju koncept aktivnih sudionika u društvu. Utemeljenjem zaklade, Adris grupa je željela napraviti iskorak u području društveno odgovornog poslovanja te sudjelovati u napretku cjelovitog hrvatskog društva.

Adris grupa za financiranje Zaklade godišnje izdvaja jedan posto dobiti iz poslovanja, a osigurana su i početna sredstva od 10 milijuna kuna. Tijekom proteklih šest godina, dodijeljeno je 26,3 milijuna kuna.
Od prvog dana ciljevi zaklade su potpora učenicima i studentima, znanstvenicima i inovatorima, znanstvenim i istraživačkim projektima, potpore umjetničkom stvaralaštvu i umjetnicima te potpore humanitarnim projektima i pomaganju djece bez roditelja. U osam donacijskih ciklusa Zaklada Adris dodijelila je gotovo 30.000.000,00 kuna.
Nesumnjivo je kako je Zaklada Adris svojim djelima pomogla unaprijediti kompletno hrvatsko društvo u posljednjih nekoliko godina i kako je ovo odličan primjer društveno odgovornog poslovanja na koji bi se i ostale velike kompanije mogle ugledati.
Naime, opće je poznata stvar da je Adris grupa d.d. izgrađena na temeljima tvrke „TDR“( Tvornica Duhana Rovinj). Do danas su provedena mnoga istraživanja koja su dokazala koliko su cigarete štetne. Osim što izazivaju ovisnost, cigarete su uzročnik mnogih teških i smrtonosnih bolesti. 
Pitanje koje se postavlja je: Ima li društvene odgovornosti u proizvodnji cigareta koje svakodnevno usmrte nekoliko stotina tisuća ljudi i koje ne donose baš ništa dobro i korisno?

3 komentara:

  1. Odlično pitanje, a odgovor, hmmm... Zarada je uvijek važnija od odgovornosti, koju ionako rijetko tko osjeća, prema društvu... Barem onima koji megalomanski na istom tom društvu okreću novac naravno... Dokle god postoje kupci bilo kojeg proizvoda, bit će i proizvođača, koliko god štetno nešto bilo... Inače bi svi odavno, recimo, vozili i električne automobile jer nam gorivo zagađuje Zemlju, ali dok se društvo protiv nečega u cjelosti ne ujedini, nažalost, sumnjam da mogu nastati neke veće promjene na tom polju...

    OdgovoriIzbriši
  2. Društvena odgovornost grupe Adris je na visokoj razini! Može se reći da su se na neki način iskupili za TDR :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Društvenu (ne)odgovornost proizvodnje duhana kompenziraju s aktivnostima društvene odgovornosti (npr. spomenuta zaklada). No ipak, veća odgovornost iskazala bi se nastojanjima da se cigarete učine manje štetnima (usmjeriti istraživanja u manje štetne sastojke koji bi se dodali u cigarete i moguće time smanjilo izazivanje ovisnosti).

    OdgovoriIzbriši