utorak, 9. prosinca 2014.

IKEA kao najbolji poslodavac po izboru zaposlenika

Bonus programi, više plaće od konkurencije, opušteni i „friendly“ osjećaj na radnom mjestu i jednakost između zaposlenih. Ne zvuči li to kao posao iz snova? Biti ono što jesi,  bez lažnih pretvaranja, biti cijenjen kao osoba, kao radnik.
Moguće je, sve to pruža IKEA koja  je  ovogodišnji dobitnik nagrade najboljeg poslodavca po izboru zaposlenika. Iako je tek nedavno otvorila svoju poslovnicu u Rugvici, uspjela je izboriti prvo mjesto, na kojem je dugi niz godina bio DM.

Nitko od zaposlenih, bez obzira na hijerarhijsku poziciju, nema službeni automobil kao ni tajnicu. Pravilo je da niti jedan menadžer ne može nikome narediti da mu nešto fotokopira ili donese kavu, već se sam mora ustati i poslužiti se. Glavni naglasak je na odnosu ravnopravnosti, jednakosti i jednostavnosti, što znači da se, iako svi nose radne uniforme, osobnost svakog zaposlenika IKEA-e maksimalno poštuje pa je nebitno je li riječ o mladoj ili starijoj osobi, boji kože, modnim sklonostima.


U današnje vrijeme takav način poslovanja je nažalost rijedak. Koliko puta su Vas na poslu kao studenta slali po kojekakvu stvar za obaviti, koja Vam se činila suluda i naravno nije bila u opisu Vašeg posla? Bilo bi lijepo kada bi više kompanija slijedilo primjer poslovanja IKEA-e.

3 komentara:

  1. Odlični su, pogotovo jer je dm postavio visoke kriterije... Svaka im čast! Svi koji su ikada negdje radili puno puta su zasigurno morali obavljati neke sulude poslove, pa bi stvarno bilo lijepo kada bi svi težili tome da budu sličniji Ikei.

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, cimerica mi radi u Ikei i uvijek se veseli radnom danu, nevjerojatno :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Većina poduzeća zanemaruje tu riječ "jednakost" među svojim zaposlenicima, što i sami znamo kao studenti kada su nam se pridodavali poslovi koje ostali ne žele, ili "nemaju vremena" odraditi. Ikea je zaista primjer uspješnog poduzeća koje je nadmašilo čak i DM, te bi trebalo biti nadahnuće i motiv ostalima koji teže ka poboljšanju poslovanja

    OdgovoriIzbriši