petak, 23. siječnja 2015.

Banke, društveno odgovorne institucije?


Još od prošlog tjedna, prva vijest svakoga dana u večernjim Dnevnicima i informativnim emisijama na svim televizijskim programima, je borba građana sa tečajem švicarskog franka.

Naime, drugi puta u zadnjih nekoliko godina je tečaj švicarskog franka preko noći „skočio u nebo“ čime se većini građana rata kredita popela na neugodan i neprihvatljiv iznos.


Najveći je problem i razočaranje građana što se banke ograđuju od svega i ne reagiraju kako bi izašle u susret nesretnim građanima. Velike se bitke trenutno vode i sa Hrvatskom narodnom bankom, Vladom, ministrima i ostalim utjecajnim institucijama.

Ono što je deprimirajuće je to da svaka banka u Hrvatskoj ponosno ističe svoje društveno odgovorno poslovanje u kojem navode mnoge projekte kojima pomažu zajednici. Većina banaka se poziva na etičnost, pouzdanost i odgovornost, zadovoljavanja potreba društva i slično.

Činjenica je da banke nisu jedini krivci, niti su izravno odgovorne za ovakvu situaciju u kojoj su se našli naši sugrađani. No, svejedno, ne bi li trebale pokazati empatiju, moral i razumijevanje za probleme i potrebe svojih klijenata?
Ako bi pokazale dobru volju i suosjećanje te zajedno sa svojim klijentima našle neki zajednički dogovor, sigurno ne bi imale tolike troškove i štete kolike imaju sada njihovi korisnici, a time bi i na primjeru pokazale da su društveno odgovorne institucije čime bi potvrdile svoje teorije kojima se toliko ponose na papiru i na Internet stranicama.

3 komentara:

  1. Banke misle samo na sebe, preko nekih projekata kao pomažu zajednici, a kada je potrebno stvarno "podmetnuti leđa" tada se sakriju u mišju rupu. Minions

    OdgovoriIzbriši
  2. Slazem se da bi banke trebale imati vise empatije i pomoci klijentima, no govorimo o najjacim financijskim instutucijama. Novac je pokazatelj stanja poslovanja i dakako da je svima u interesu da budu u "plusu" na kraju financijske godine. Novac ima moc i oni koji ga imaju, tesko ga se odricu. Na taj nacin i banke pretpostavljam imaju strah gubitka svoj utjecaja, ali i moguce stete na njihovo poslovanje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Slazem se s napisanim! Iako su banke, naravno, prvenstveno zaradjivaci novaca, taj se posao moze raditi na vise ili manje human nacin. Osim toga, da su banke bile imalo razumnije, ne bi sada male toliko stanova (koje su preuzele jer su bili pod hipotekom) s kojima sada ne znaju sto ce. I na kraju: svojedobno slusam na TV-u neke bankare kako kazu da su u ovoj teskoj ekonomskoj situaciji banke NAJVECI GUBITNICI! I pitam se cujem li ja to dobro ili mi nesto ne valja sa sluhom?

    OdgovoriIzbriši